Ελληνική Βιομηχανία Προϊόντων Επεξεργασίας Κρέατος: Σύγχρονη, Ανταγωνιστική, Πρωτοπόρος

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις σε υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής επεξεργασίας κρέατος, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και πιστοποιημένες κατά ISO 22000.
Όλες οι διεργασίες πραγματοποιούνται υπό συνθήκες ορθής υγιεινής πρακτικής, παράγοντας ασφαλή και θρεπτικά προϊόντα.

Η πρώτη ύλη
Η επιλογή του κρέατος, άριστης ποιότητας χοιρινό, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πρόβειο κρέας, καθώς και κρέας από κοτόπουλο και γαλοπούλα, γίνεται με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Οι περισσότερες βιομηχανίες διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένα και πιστοποιημένα εργαστήρια. Εκτός από το μακροσκοπικό έλεγχο και τον έλεγχο της θερμοκρασίας, οι οποίοι γίνονται κατά την παραλαβή του κρέατος, ελέγχονται επίσης όλα τα πιστοποιητικά και συνοδευτικά έγγραφα. Λαμβάνεται επίσης δείγμα για εργαστηριακό έλεγχο, στον οποίο εξετάζονται όλες οι χημικές και μικροβιακές παράμετροι.

Το κατάλληλο τεμάχιο για κάθε προϊόν
Ακολουθεί αποστέωση και τεμαχισμός του κρέατος. Στους χώρους αυτούς, τηρούνται αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Η επιλογή του κατάλληλου τεμαχίου κρέατος, για την παρασκευή των προϊόντων, είναι πολύ σημαντική, ενώ γίνονται και συνδυασμοί διαφορετικών ειδών κρέατος για διάφορα κρεατοσκευάσματα.

Ιχνηλασιμότητα
Οι βιομηχανίες εφαρμόζουν συστήματα ιχνηλασιμότητας. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι μονάδες παραγωγής, όσο και οι επίσημοι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ταυτότητα και την προέλευση όλων των υλών που συνθέτουν ένα προϊόν, καθώς και τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι τον τελικό αποδέκτη, που είναι ο καταναλωτής.

Οι συνταγές
Για την δημιουργία των συνταγών, εκτός από τα άριστης ποιότητας κρέατα, επιλέγονται καρυκεύματα από την τεράστια ποικιλία γεύσεων που προσφέρει η φύση, καθώς και βοηθητικές ύλες που μας προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, γευστικές και αναγκαίες για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται γευστικές προτάσεις που αποτελούν το γαστρονομικό μυστικό του κάθε παρασκευαστή και εξασφαλίζεται η διάρκεια ζωής των προϊόντων στα σημεία πώλησης και μέχρι την τελική κατανάλωση.

Παρασκευή προϊόντων
Στην παραγωγική διαδικασία απασχολούνται εξειδικευμένα στελέχη – τεχνολόγοι τροφίμων και χρησιμοποιούνται μηχανήματα νέας γενιάς, τα οποία εξασφαλίζουν σωστές συνθήκες υγιεινής, ελαχιστοποιούν τα ανθρώπινα λάθη και παράγουν προϊόντα υψηλών απαιτήσεων. Κτηνίατροι, γεωπόνοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί και τεχνολόγοι τροφίμων δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των προϊόντων και σχεδιάζουν νέα προϊόντα, σύμφωνα με τις εκάστοτε διατροφικές συνήθειες, αλλά και τις ανάγκες του καταναλωτή. Στη συνέχεια ανάλογα με το προϊόν ακολουθείται: ψύξη, κατάψυξη, θερμική επεξεργασία ή ζύμωση, πάντα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες που υπαγορεύει η τεχνολογία παρασκευής τους.

Τυποποίηση – Συσκευασία
Εδώ το προϊόν παίρνει την τελική του μορφή, έτσι όπως θα το βρούμε στο ράφι. Σημαντικό στοιχείο της συσκευασίας είναι η επισήμανση, η οποία αποτελεί την «ταυτότητα» του προϊόντος και την οποία πρέπει πάντα να διαβάζουμε στην ετικέτα. Δίνει πληροφορίες για τη σύστασή του, για τις συνθήκες συντήρησής του, τον τρόπο κατανάλωσής του, ενώ είναι και ένα μέσο άμεσης εκπαίδευσης του καταναλωτή.

Αποθήκευση - Διακίνηση - Μεταφορά
Αυστηρές συνθήκες υγιεινής ακολουθούνται και κατά τη μεταφορά των προϊόντων στα σημεία πώλησης.